75 containers vormen pop-uptheater

BEDRIJF VIERT 20STE VERJAARDAG MET TOPNAMEN UIT GASTRONOMIE

75 containers vormen pop-uptheater

Marc Lanckriet, Christine De Dijcker, Kelly De Dijcker en CEO Pieter Balcaen in het pop-uptheater van het containerbedrijf ECS. - Foto Proot

Het containerbedrijf ECS in Zeebrugge heeft een indrukwekkend theater gebouwd met 75 containers om zijn twintigste verjaardag te vieren. Drie dagen lang zullen topchefs er de klanten en personeelsleden van het bedrijf verwennen.

Vandaag serveren topchefs Sofie Dumont, Filip Claeys van De Jonkman, Lieven Lootens ('t Aards Paradijs), Hendrik Dierendonck en chocolatier Dominique Persoone voor één keertje hun gerechten vanuit een eigen container-restaurant. Ze maken deel uit van een groter project waarbij het Gentse collectief Criaturas 75 zeecontainers in de Zeebrugse haven voor één dag omtovert tot het Ecstatic Container Spectacle. In de restaurants, lounges, ginbars en kunstgalerij van het spectaculaire pop-uptheater ontmoeten artiesten, acrobaten en koks elkaar. "ECS had ons gevraagd om er iets heel speciaals van te maken. We bedachten een soort rondreizend circus dat drie dagen in Zeebrugge blijft staan. Maar we reizen uiteraard niet echt rond", zegt Olivier Desimpel van Criaturas.

Ocean Cleanup

Op donderdagavond konden klanten al proeven van acts en op zaterdag is het de beurt aan het personeel. Zij kunnen dan genieten van theater, acrobatie en lekker eten en drinken. Wie 245 euro betaalde, kon er als gast ook vanavond bij zijn. De voorinschrijvingen zijn inmiddels afgelopen. De opbrengst gaat integraal naar The Ocean Cleanup, het prestigieuze project van de jonge Nederlander Boyan Slat (21) om de oceanen plasticvrij te maken. Ook op zondag is er nog een evenement gepland.

Lekkers uit Noordzee

Filip Claeys van De Jonkman in Sint-Kruis is gecharmeerd door het project. "Brugge is zo nog een culinair hoogstaand evenement rijker. Het is indrukwekkend om die 75 containers in een cirkel te zien staan. In een van die containers hou ik een pop-uprestaurant open met lekkers uit de Noordzee. Ik heb niet getwijfeld om mee te doen omdat het om een heel bijzonder concept gaat en omdat ik achter het goede doel sta: onze oceanen, waar we zoveel gezonde vis uit halen, schoonmaken."

Het bedrijf ECS, langs de Karveelstraat in Zeebrugge, is aan een opmars bezig. Het noteert dagelijks 1.000 betalende orders en vervoert jaarlijks 6.000 containers via het water en 1.000 containers op het spoor. De omzet van ECS bedraagt 260 miljoen euro. Het afgelopen jaar werd 30 miljoen euro geïnvesteerd, onder meer in de vestiging in het Nederlandse Venlo. Er werken 800 personeelsleden. "We houden jaarlijks een personeelsfeest, maar deze keer mocht het spectaculairder zijn. Het idee van een theater van containers had ik zelf in mijn hoofd en het bleek realiseerbaar te zijn. Het wordt een leuk weekend voor iedereen", besluit CEO Pieter Balcaen.
Bron: hln.be 2 oktober 2015