Venlo, 5 april 2022 - Supply chain-specialist ECS zet zich actief in om de drempel naar de logistieke sector te verlagen voor nieuwkomers. Dat is nodig, want nu de economie weer op volle kracht draait is de logistieke sector naarstig op zoek naar bekwame krachten. Die zijn moeilijk te vinden, deels omdat veel mensen de stap niet durven te zetten naar de sector. Een specifiek diploma of jaren ervaring zijn echter niet nodig om aan de slag te gaan in deze transportwereld die voortdurend in beweging is. Dat ondervond ook de 28-jarige Rob Van Dijk. 

In Venlo is in de logistieke sector veel vraag naar bekwaam personeel door de hoge concentratie aan logistieke- en transportbedrijven die zich allemaal op dezelfde profielen richten. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen uit andere sectoren de voordelen van werken in de logistiek, en supply chain-specialist ECS zet zich actief in om de instapdrempel voor hen zo laag mogelijk te houden. Met een instapdag als eerste kennismaking in het bedrijf, ondersteuning door collega’s en de mogelijkheid om interne opleidingen te volgen, wil ECS zichzelf op de kaart zetten als logistieke speler waar mentaliteit en vaardigheden minstens even belangrijk zijn als ervaring.

Een van de nieuwste aanwinsten is Rob Van Dijk. Hij ruilde een carrière in de zorg in voor de logistiek. Na zeven jaar als begeleider en zorgcoördinator in zorgwoningen in Limburg en Brabant, had hij nood aan een nieuwe uitdaging. Een duidelijk werkschema zonder onregelmatige uren en werken in een team zonder chronisch personeelstekort stonden op zijn verlanglijstje. Via een vriend ontdekte hij een openstaande vacature bij ECS. “De vacature boeide me vooral omdat er geen medewerkers met ervaring werden gezocht”, herinnert Rob zich. “Mensen krijgen de ruimte om te groeien in hun functie, en dat sprak me erg aan. Mijn collega’s maken ook veel tijd vrij om me wegwijs te maken in de job. Daardoor voelde de start erg prettig aan.”

" Mensen krijgen de ruimte om te groeien in hun functie. En mijn vooroordelen over lange, hectische werkdagen in de logistiek bleken niet te kloppen. "
Rob Van Dijk

Meeloopdag
Na een kennismakingsgesprek liep Rob een dag mee in het bedrijf, een tip die hij iedereen geeft die hier de kans toe krijgt. “Zo leer je al snel enkele collega’s kennen en proef je de sfeer. De meeloopdag heeft me duidelijkheid gegeven over de jobinhoud en bevestigde mijn goede indruk die ik had na het kennismakingsgesprek. Er werd ook rekening gehouden met mijn prille vaderschap. Daardoor twijfelde ik niet om bij ECS te starten.”

Sinds eind december is Rob als assistent transportplanner medeverantwoordelijk voor transporten die uit Roemenië komen. Hij onderhoudt de plaatselijke contacten, volgt bestellingen en ladingen op, lost eventuele problemen op en geeft informatie door aan de vaste planners. Zijn ervaring uit de zorg kwam daarin al van pas. “Ik heb geen 9-to-5 mentaliteit en stel me in nood flexibel op om langer te werken, al is dat zelden nodig. Bovendien heb ik veel sociale ervaring en raak ik niet snel in paniek wanneer het druk wordt. Mijn vooroordelen over lange, hectische werkdagen in de logistiek bleken niet te kloppen.” 

Investeren in lokale werknemers
Na de bouw van een nieuw kantoorgebouw in 2017 groeide het aantal medewerkers van ECS in Venlo van 35 naar 60 personen. Aangezien verwacht wordt dat de Oost-Europese markt nog verder groeit, is ECS momenteel op zoek naar extra medewerkers voor de customer service en de planning. “Als familiebedrijf willen we zekerheid en stabiliteit bieden aan onze werknemers”, benadrukt CEO Pieter Balcaen. “Daarom werken we niet met contracten van bepaalde duur, maar kiezen we ervoor om voor lange tijd te investeren in mensen uit de buurt. Rob is daar een mooi voorbeeld van.”