Het nieuwe high-bay magazijn van ECS is nu ruim een jaar volledig operationeel. Het is de volgende grote stap richting een steeds duurzamere logistiek, waarbij ECS zo veel mogelijk wegtransport door spoortransport wil vervangen. Het nieuwe high-bay magazijn verdubbelt de huidige capaciteit van spoorverbonden magazijnen naar in totaal 160.000 pallets. Tegen volgend jaar wil ECS het aandeel spoortransport naar 50% brengen.

ECS streeft naar een duurzame logistieke toekomst en heeft daarom de capaciteit van haar drie bestaande spoorverbonden magazijnen uitgebreid. Het nieuwe high-bay magazijn, gelegen bij het bestaande laagbouwmagazijn aan de Lanceloot Blondeellaan in Zeebrugge, breidt de bestaande opslaginfrastructuur uit met 82.000 palletplaatsen. Hierdoor wordt de totale capaciteit van met spoorwegen verbonden magazijnen in Zeebrugge verhoogd naar 160.000 pallets. Wanneer de capaciteit van de trimodale hub in het Noord-Franse Dourges hierbij wordt geteld, beschikt ECS over een met het spoor verbonden opslagcapaciteit van maar liefst 220.000 palletten.

CO2-reductie
ECS ambieert tegen 2025 het aandeel spoortransport naar 50% te brengen en dit verder te laten groeien naar meer dan 65% tegen 2030. “Onze strategie draagt niet alleen bij aan een ontlasting van het wegennet, maar resulteert ook in aanzienlijke CO2-reductie”, zegt ECS CEO Sven Pieters. “Het verminderen van wegtransport biedt bovendien operationele voordelen. Leveringen via spoorwegen zijn efficiënter, zorgen voor een betrouwbaardere bezettingsinschatting van de magazijnen en verminderen het aantal vrachtwagenritten aanzienlijk.”

" Leveringen via spoorwegen zijn efficiënter, zorgen voor een betrouwbaardere bezettingsinschatting van de magazijnen en verminderen het aantal vrachtwagenritten aanzienlijk "
Sven Pieters - CEO

Duurzaam en competitief voordeel
De bouw van het nieuwe magazijn en de spooraansluiting liep samen met een uitbreiding van het multimodaal netwerk van ECS. Zo lanceerde ECS eerder dit jaar maar liefst twee wekelijkse spoorverbinding tussen Zeebrugge en Tsjechië, waarmee we niet minder dan 8.800 vrachtwagens per jaar van de weg halen.

 Behalve het duurzame karakter van spoortransport kan ECS haar klanten een competitief voordeel bieden door transport via spoorwegen te optimaliseren. Door zo veel mogelijk transport via spoorwegen af te handelen, worden timings voor laden, lossen en leveren nog betrouwbaarder. ECS staat verder bekend als de specialist qua transport van en naar het Verenigd Koninkrijk. Ook hier wordt geïnvesteerd in spoorvervoer, iets wat via conventioneel spoor zeer lastig is en beperkt wordt door de Eurotunnel. Daarom biedt ECS de combinatie van spoortransport en shortsea aan. Conventionele spoorwagons komen in Zeebrugge aan in één van de spoorgebonden magazijnen, worden daar gestockeerd om later just in time naar Britse retailers vervoerd te worden. ECS optimaliseert de lading door zowel de cubage als de tonnage van vrachtwagens te optimaliseren. Deze worden onbegeleid verscheept naar de dichtstbijzijnde haven van klanten. Deze werkwijze spaart 455 kilometer wegtransport uit tegenover de klassieke route via Dover.

ECS blijft zich inzetten voor innovatieve oplossingen in de logistieke sector en zet met het nieuwe high-bay magazijn een belangrijke stap richting meer duurzaamheid en efficiëntie in transport.