Er is heel wat onduidelijkheid en miscommunicatie over de Britse grensopties voor onbegeleid vervoer.

Ongeacht de manier waarop u uw goederen in het VK invoert (vertraagde aangiften en EIDR, GBVB of volledige grensaangiften), is het belangrijk om na te gaan welk UK-grensmodel wordt toegepast aan de grenslocatie waar uw goederen het VK binnenkomen.

Inventory linking is mogelijk op alle grenslocaties

Het VK kent twee grensmodellen voor de douane: het temporary storage model (inventory linking) en het pre-lodgement model (later ondersteund door de GVMS). Voor een gedetailleerde beschrijving van beide modellen, en een vergelijking van welk model het meest geschikt is voor u, kunt u onze nieuwsbrief over de twee grensmodellen lezen.

Voor begeleid vervoer is het duidelijk dat het pre-lodgement model veel gebruikt zal worden. Dat is echter niet het standaardgrensmodel voor de douane. Het huidige standaardgrensmodel dat in het VK wordt toegepast, is het temporary storage model (inventory linking).

Alle grenslocaties voor onbegeleid ferryvervoer (RORO of LOLO) zijn voorbereid op het temporary storage model, en aangesloten op een Port Community System (Destin8).

We willen er ook op wijzen dat vooraf ingediende aangiften mogelijk zijn in het temporary storage model (inventory linking). We bevelen ten zeerste aan de invoeraangiften zo veel mogelijk vooraf in te dienen. Na vertrek kan de vracht dan worden geclaimd in het Port Community System, waarna het unieke vrachtnummer kan worden ingevuld in de invoeraangifte.
 
De Britse regering heeft nog geen lijst gepubliceerd van de grenslocaties en hun keuze van grensmodel. We hebben voor u een lijst samengesteld op basis van de informatie die we rechtstreeks hebben ontvangen van de rederijen voor onbegeleid ferryvervoer.