ECS, de marktleider op het vlak van supply chain en intermodaal transport, wil verder investeren in de infrastructuur van de terminal Delta 3 in het Noord-Franse Dourges. Daarom voert ECS het aantal treinritten van en naar Dourges op en zijn er mogelijkheden om de bestaande capaciteit fors uit te breiden. Delta 3 is een trimodale terminal die is aangesloten op het wegennet, spoornet en de binnenvaart. Door het goederenvervoer te organiseren via zowel vrachtwagens, schepen als treinen, garandeert de transporteur snelle levertermijnen, geholpen door de strategische locatie van de terminal.

ECS is sinds 2018 actief in de trimodale terminal Delta 3 in het Noord-Franse Dourges. Het logistieke bedrijf met hoofdzetel in Zeebrugge investeerde 30 miljoen euro in vier hectare aan magazijnen die zijn aangesloten op zowel het spoornet, de binnenvaart als de weginfrastructuur. De investering kadert binnen de multimodale aanpak van ECS, waarbij volop wordt ingezet op duurzaam transport via treinen en schepen. Maandelijks worden er 45.000 paletten verwerkt van onder meer Danone en Ontex.

Uniek in Noord-Frankrijk
Het grote volume aan goederen dat behandeld wordt maakt van Dourges een unieke terminal, zeker in Noord-Frankrijk. Het multimodale karakter van de terminal wordt verder versterkt dankzij de strategische ligging naast de belangrijke noord-zuidas. "Bedrijven in het Noorden kunnen heel snel heel Frankrijk en de grensstreek bevoorraden via ons multimodaal logistiek platform", zegt Thibault Fruitier, voorzitter van LDCT (Lille Dourges Container Terminal).

Dagelijks 48 vrachtwagens van de baan
Om de mogelijkheden van de trimodale terminal verder te optimaliseren, voert ECS het aantal wekelijkse treinritten verder op van zes naar zeven. Op die manier kunnen dagelijks 1.050 paletten via de spoorweg vervoerd worden, goed voor 48 vrachtwagens minder op de baan. Deze goederen kunnen op 24 uur tijd beleverd worden in alle grote Franse steden dankzij nachttreinen, een snelheid die via wegtransport onhaalbaar is. Ook Nederland, België en de grensstreken van Duitsland en Italië kunnen vanuit Dourges beleverd worden dankzij een uitgebreid netwerk van spoorverbindingen.

" Naargelang de vraag van leveranciers kunnen we de capaciteit van de magazijnen makkelijk vertienvoudigen. "
Hugo Donche

Groeipotentieel
“De tijdswinst die eigen is aan spoorverbindingen is een belangrijke reden om als transporteur te investeren in spoorvervoer”, motiveert supply chain en development director bij ECS Hugo Donche. Dourges biedt op dat vlak nog veel groeipotentieel, weet hij. “Naargelang de vraag van leveranciers kunnen we de capaciteit van de magazijnen makkelijk vertienvoudigen. Wij zijn alvast bereid om daarvoor de nodige investeringen te doen.”

Momenteel lopen er reeds verschillende gesprekken met geïnteresseerde bedrijven die gebruik willen maken van ECS’ infrastructuur. Door verder te investeren in de terminal krijgen nog meer leveranciers uit Noord-Frankrijk en de grensstreek met België de kans om op een snelle en duurzame manier klanten over heel Frankrijk en buurlanden te beleveren.